nedjelja, 26. travnja 2015.

Domaća supa bez mesa


Za supu:
- 50 g crnog luka
- 50 g zelena
- 50 g paškanata
- 100 g celera
- 150 g šargarepe
- 1 kašika ulja po izboru
- po ukusu so
- bibee
- kurkuma
- suvo povrće
- peršunov i celerov list

Za knedle:
- 1 jaje
- 5-6 kašika krupnog griza
- 1 kašičica usitnjenog suvog povrća
- prstohvat soli

Priprema:

1. Luk oljuštite, ali ostavite poslednju braon ljusku (ona će supi dati lepu boju). Luk malo zapecite na ringli, da zamiriše, ali vodite računa da ne pocrni. Ostalo povrće očistite na uobičajen način, isecite na komade željene veličine i stavite sve u šerpu. Dodajte i sitno iseckane drške od peršunovog i celerovog lista. Sipajte 1,5-2 l vode (više vode je potrebno ukoliko ćete dodati knedle jer one upijaju tečnost), dodajte ulje i kuvajte na nižoj temperaturi (kada provri) oko pola sata. Tada dodajte navedene začine po ukusu. Po 3 prstohvata bibera i kurkume je sasvim dovoljno.
 
2. Kada je u pitanju suvo povrće (ne mislim na mešavine začina, mada ih svakako možete koristiti, ostavljam vama da odlučite) koristim suvo povrće koje sama sušim i meljem po potrebi, krupnije ili sitnije.
 
3. Za knedle umutite jaje, pa dodajte sve ostale sastojke i dobro izmešajte. Količina griza varira u zavisnosti od veličine jajeta. Smesa za knedle treba da odstoji desetak minuta. Ja ih umutim dok se supa kuva. Kašičicu prvo umočite u kipuću supu, pa potom vadite knedlice. Kuvajte ih na nižoj temperaturi nekoliko minuta, ne duže od pet.
 
4. Prilikom služenja, supu pospite sitno iseckanim peršunovim i celerovim listom. Supu služite zajedno sa komadima povrća.

Nema komentara:

Objavi komentar